Reading Slump'a Dikkat

Reading Slump'a Dikkat

Satırların aralarında kaybolmayı seçtim ben seneler evvel bazı hayatlara özendim bazılarından ders aldım ama her zaman gecenin karanlığın da dünyanın stresinde ,en üzgün olduğum anlar da kitap sayfalarında saklandım.

Sonra bir gün bir şey oldu.Elime hangi kitabı alsam yarım bırakmaya başladım.Telefon da sosyal medya da daha fazla vakit geçirir oldum.Kendimi hastalandım diye tabir ettim.Elimde ki kitaplardan oluyor sandım tarzımı değiştirmem gerektiğini düşündüm ve bu süre zarfında çapraz okuma yapabilen ben doğru düzgün tek bir kitap bile okuyamadım.

İnsanlar okuyamadığı zaman ne yapıyor diye yaptığım araştırmalar sonunda bunun gerçekten bir hastalık bilinen adıyla Reading Slump yani Okuma Tembelliği olduğunu öğrendim.

Sizlere bu yazım da bu hastalığa neden olabilecek faktörleri ve bunu aşabilmenizin yollarını paylaşacağım.

İçinde Bulunduğunuz Ruh Hali

Nefes aldığımız hergün hepimiz birbirinden farklı sorunlarla baş etmeye çabalıyoruz. Girmek zorunda olduğumuz sınavlar,aile içi gerginlikler,iş yerinde yaşadığımız tatsızlıklar,hastalıklar ve daha niceleri... Özellikle asrın felaketini ülkece kalbimize hissettiğimiz bugünler de  insanlar oralar da acı çekerken yaşamlarının derdine düşerken okumaya çalıştığım her satır bana zehir oldu.

Okuduğunuz her sayfayı sanki okumamışsınız gibi hissetme dolayısıyla yeniden başa dönme ihtiyacı bir süre sonra ister istemez sizi okumaktan soğutuyor.

Sosyal Medya Etkisi

Modern çağın bana göre en büyük hastalığı elimize telefonlar yapışmış gibi davranmamız.İnstagram reelsleri,yeni akımları takip etme merakı,takipçi çekebilecek postları hazırlama süreci,sezon sezon seyredilen yeni diziler de bizleri kitaplardan uzaklaştırabiliyor

Yanlış Kitap Seçimi

Bazen ruhun kalbin bir kitaba gider.İçin çeker ya da çevrende çok duymuşsundur merak edersin.Örneğin; Sadık Hidayet’in Kör Baykuş kitabını okumak istediniz.Lakin geçmişin geleceğin iç içe anlatıldığı,insanın sıkıntılı ruh halinin tasvir edildiği kitaplara alışkın değilseniz sizi yorar bunaltır.Üstelik bir de üzerine gider okumak için kendinizi daha da çok zorlarsanız okuma tutkunuzu kaybedebilirsiniz.

Uzun Soluklu Seri Kitaplar

Size de oluyor mu bilmiyorum 7-8 kitaplık seri romanları pes peşe okuduktan sonra karakterleri sokak kapısından girseler yabancılık çekmeyeceğim aile üyelerim gibi hissetmeye başlıyorum.Sonrasında da farklı bir kitaba geçeceğim zaman çok zor adapte oluyorum. Böyle zamanlar da kendine zaman tanı Ceyda biraz okumaya ara ver kendine müsaade et geçecek diye diye telkinler de bulunarak normale dönmeye çalışıyorum.

Süreci Nasıl Atlatırım

Biz kitap aşıkları için reading slump bir hastalıktır ve her hastalık gibi bir iyileşme süreci vardır.Bu süreçte benim size tavsiyem anlatımı birazcık daha basit kitaplar tercih edin. Özellikle hanım arkadaşlarım için eskilerin beyaz dizi diye tabir ettiği romantik aşk romanları vardır.Emin olun size de hastalığınıza da çok iyi gelecek.Tabii bir de çok ağır bir konusu olmamak şartıyla en sevdiğiniz yazarın kitabını okumak da fayda sağlayacaktır.

Sizleri bugünleri daha kolay atlatmanızı sağlayacak bazı kitaplar önerilerini aşağıda sıraladım.

  • Micalea Smeltzer-Yaban Çiçeği
  • Pınar Gencal-İtalyanca Aşk Başkadır
  • Şermin Yaşar-Tarihi Hoşçakal Lokantası
  • Tess Gerritsen Kitapları
  • Nora Roberts Kitapları

Hepinize bol kitaplı okuma motivasyonlu güzel günler diliyorum.

Sevgiyle Kalın...

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ