Cadılar Bayramı Kutlamaları Nereden Geliyor ?
Cadılar Bayramı'nın atası olan antik çağlardaki Kelt Festivali Samhain, sonbaharda hasat zamanı 31 Ekim- 1 Kasım arasında kutlanırdı.
Keltler, Samhain sırasında alemler arasındaki perdenin kalkacağına inanırdı. Kötü ruhlardan korunmak için hayvan ve canavar kiliğına girerler ve yine bu geleneğe göre kötü ruhlardan zarar görmemek için dışarıya yiyecek bırakırlardı.
9.yüzylda Hristiyanliğı etkileri topraklarına yayılan Keltler, Hristiyan ayinlerini kendi gelenekleri ile harmanladı.
Azizler Günü, Samhain ve Ruhlar Günü, "Cadılar Bayramı" olarak birleştirildi.Orta Cağ'da Azizler Günü ve Ruhlar Günü (irlanda-ingiltere) geleneği olan zengin insanların ölmüş yakınlarına dua etmeleri karşıliğında evlerini ziyaret eden fakir insanlara ikram ettikleri ruh pastaları(sovling uygulaması), çocuklar tarafiindan kapı kapı dolaşarak ev sahiplerinden yiyecek, para ve hediyeler istediği bir geleneğe dönüştů. Bu gelenek "şeker mi şaka mı?" uygulamasının sinyaliydi.
19.yüzylda irlanda ve iskoçya'da insanlar kötü ruhları korkutmak için şalgamlara, patateslere ve balkabaklarına korkutucu yüzler oyup pencere ve kapı önlerine koyarak bir korunma uygulaması başlattılar.
1845 yılında başlayıp İrlanda genelinde hızla yayılan bitki hastalığının neden olduğu "Patates Kitliğı" İrlanda nüfusu üzerinde ölümcül bir etki yarattı. Açlık ve ölüm büyük göçe neden oldu. 'Amerika'ya yerleșen göçmen çoğunluğu Cadilar Bayramı geleneklerini burada da devam ettirdi.
ABD'deki "Büyük Buhran" sonrası, zorlayıcı ekonomik koşullar nedeniyle Cadılar Bayramı'nda şiddet gösterili kutlamalar baş gösterdi. Çocuklarını sokak kutlamalarından uzak tutmak isteyen ebeveyn endişeleri ile "Korku evleri" açıldı.
Bu evlerdeki aktivitelerde kostümler önem kazandı.
1950'den sonra ise hazır kostümler hızla yayıldı.Günümüzde bir çok ülkeye yaylan bu eğlenceli bayram, kostüm partileri, korku filmi gösterileri, korku hikâyelerinin anlatıldığı gecelerin düzenlendiği pek çok aktivite ile kutlanyor.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...